Wat houdt de "algemene heffingskorting" eigenlijk in?
Iedere belastingplichtige Nederlander heeft recht op een algemene heffingskorting. Deze korting wordt in mindering gebracht op de af te dragen loonbelasting. Dat zou dan inhouden dat een huisvrouw, die geen baan heeft waarbij loonheffing wordt ingehouden, deze korting niet zou krijgen. In dat geval kan men de belastingdienst vragen deze korting uit te keren. U moet dan echter wel een fiscale partner hebben, die voldoende belasting betaalt, om deze "terugbetaling" uit te kunnen bekostigen. Maandelijks krijgt men dan 1/12 van dit bedrag overgemaakt. Mocht u hier over nog vragen hebben, stel ze dan via:
info@relief-tax.nl
Ik ben zelfstandig ondernemer en heb voor mijn werkzaamheden een personenauto gekocht. Kan ik nu de BTW en de BPM terugvragen?
Als de auto wordt gebruikt als bedrijfsauto kan de BTW terug gevraagd worden. Het betreft dan gewoon een vast activum in de boeken met een afschrijfdisipline. Helaas is de BPM niet terug te vragen. Voor een personenauto is dat uitgesloten. Als het om een bestelauto zou gaan (grijs kenteken) dan kan - onder voorwaarden- de BPM wel worden terug gevraagd.
Bij de aankoop van deze auto kreeg ik een factuur, waarop aangegeven stond, dat de auto was gekocht volgens de BTW regeling. Wat houdt dat in?
Als een auto wordt gekocht van een particuliere eigenaar, dan heeft deze de BTW niet terug kunnen vragen. Hij is eindgebruiker. Op een object mag maar 1x BTW worden geheven en dat is dus gebeurd. Als een tussenhandelaar zo'n auto doorverkoopt, verkoopt hij deze meestal volgens het "marge-systeem". D.w.z. dat hij alleen BTW afdracht verschuldigd is over het bedrag van zijn winst (= marge). De BTW is dan niet terug te vragen.
In geval van de BTW regeling zal BTW worden berekend over de verkoopprijs en kan deze BTW door een ondernemer worden terug gevraagd.
Ik heb wel een tweede huis, maar dat heb ik verhuurd. Hoe zit dat dan met de waardering van mijn tweede huis als vermogen en de inkomsten vanuit die verhuring? En mag ik de kosten van onderhoud ook aftrekken. Tenslotte zijn dat toch bedrijfskosten, die ik van mijn winst mag aftrekken?
Het tweede huis maakt deel uit van het vermogen en moet worden opgevoerd in box 3. De inkomsten uit de huur hoeven in dit geval niet te worden opgegeven. Het is tenslotte rendement uit het vermogen in box 3. En daarover betaalt men al 30% over het fictieve rendement. In 2017 wordt overigens een 3 schijvenstelsel ingevoerd in box 3. Aangezien de huur niet hoeft te worden opgegeven, mag men ook niet de kosten aftrekken. Dat kan alleen als u bedrijfsmatig verhuurt. In dat geval vormt het tweede huis uw bedrijfsvermogen en niet het persoonlijk vermogen en valt dus niet in box 3.
Een kleine greep uit de vragen, die rijzen als men de belastingaangifte invult. Uiteraard is niet iedereen expert op dat gebied. Soms heeft men hier hulp bij nodig. En daar is Relief voor.
(c) 2010-2024 Copyright Relief-Tax.nl. Alle rechten voorbehouden. Op al onze overeenkomsten zijn de algemene voorwaarden van toepassing, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.